Erhvervsleasing – Sådan bliver du beskattes hvis du bruger firmabilen privat

De senere år er erhvervsleasing blevet populært, og flere virksomheder i samråd med deres ansatte gør brug af denne løsning. Speciel Audi, BMW, VW og Volvo erhvervsleasing er populær i Danmark når vi snakker om erhvervsleasing. Men det er vigtigt for den ansatte at undersøge, hvor stor en beskatning der skal betales for, at firmabilen må bruges privat. Hvor stor beskatningen der er på fri firmabil, kommer helt an på den skattepligtige værdi af fri bil.

Den skattepligtige værdi af fri bil

Den skattepligtige værdi af fri bil udgør 25% af bilens beskatningsgrundlag helt op til 300.000 og den resterende værdi over 300.000 udgør 20%. SKAT har valgt at lave en minimums beregningsgrundlag på 160.000 kr. så hvis den skattepligtige værdi reelt kun er 100.000 kr. så bliver beskatningsgrundlaget 160.000 kr. Derudover kommer der et tillæg til den skattepligtige værdi der svare til den årlige ejerafgift + et tillæg af 50%. Ejerafgiften er forskellig alt efter, hvilke bil du vælger, og hvis bilen ikke er omfattet af reglerne om ejerafgift, så bruges den årlige vægtafgift + et tillæg på 50%. Miljøtillægget er eksklusive udligningstillægget (dieselbiler) og privatbenyttelsestillæg.

Hvordan fastsættes bilens beskatningsgrundlag?

Bilens beskatningsgrundlag bliver fastsat ud fra bilens anskaffelsestidspunkt. Nye og nyere biler som på anskaffelsestidspunktet kun er højest 3 år gammel, får et beskatningsgrundlag der svare til bilens nyvognspris. De 3 år gælder fra bilens første indregistreringstidspunkt, efter 3 år nedsættes værdien til 75%, dog mindst 160.000 som tidligere nævnt. Hvis bilen er brugt og anskaffet mere end 3 år efter første indregistrering, så anvendes købsprisen til beskatningsgrundlag, dog stadig mindst 160.000 kr.

Eksempel på beregning af fri bil