Der er et bredt udvalg af hjelme til beskyttelse, når du kører motorcykel. Ofte vælger vi med øjnene og ikke med blik for, hvilken hjelm, der er mest sikker. Selvfølgelig er enhver hjelm bedre end ingen hjelm, men hvorfor ikke vælge den, der beskytter dig allerbedst? Det er godt givet ud i den sidste ende.

Tjek på pasformen

Du kan købe den aller mest sikre hjelm på markedet, men hvis ikke den sidder ordenligt på hovedet, er den ikke til stor hjælp i tilfælde af en ulykke. Herunder ligger et bud på 4 populære motorcykelhjelme – med sikkerheden som højeste faktor.

  1. pladsen går til italienske Calberg, der siden 1974 har produceret hjelme, der har sikkerheden som fokus, med et genkendeligt, futuristisk look på en lang række af deres produkter. I test ligger Calberg i 2018 på førstepladsen, når det kommer til sikkerhed.
  2. pladsen går til californiske Bell. Med rødder i 50ernes Hot Rod kultur har flere af de moderne hjelme fra Bell stadig tydelig indflydelse herfra. De mere moderne hjelme er dog ikke bare lækre men også højt rangerede, når det kommer til sikkerhed. Hjelmene fremstilles både til sport og leasure.
  3. pladsen går til AGV hjelme, der siden 1947 har lavet hjelme til næsten alle formål indenfor mc verdenen. Det er også dette mærke, der beskytter selve Valentino Rossis hoved, når han kører løb.  Han har endda været med til at designe en række af hjelmene i AGVs sortiment. Igen et mærke, der har sikkerheden som hovedomdrejningspunkt og i konstant udvikling.
  4. pladsen går til endnu en italiensk producent, nemlig X-lite, der er medlem af Nolan-gruppen, hvor sikkerhed og gentagende tests er fokus. Det er samtidig et af testens yngre bands, der kun har eksisteret siden 1972.

Ud over at vælge en hjelm fra en sikker producent, er selve modellen også utroligt vigtig at vælge med omhu. Der er ingen tvivl om, at det er den klassiske full-face hjelm, der er den mest sikre.

System-modellen, hvor kæbepartiet kan løftes op har en hel del fordele, hvis du kører i varmt vejr idet ventilationen er super god i disse hjelme – men det løse kæbeparti betyder samtidig desværre at sikkerheden bliver kompromitteret i denne form for hjelm.

Fremtidens hjelm

For at få en ide om, hvad fremtiden kan byde på indenfor hjelme kan man tage et kig på en ny form for cykehjelm, der blev lanceret i 2005 af svenske Hövding. Her er selvfølgelig tale om den super populære airbag hjelm, der sidder som en krave om halsen og puster sig op som en airbag, når cyklisten er involveret i et uheld. Selve teknologien bag hjelmen er indviklet og teknisk ifølge en undersøgelse af DR, men det, at hjelmen virker er et helt sikkert faktum. Ikke alene er den op til 8 gange mere sikker end en almindelig hård cykelhjelm, den dækker også både hals og nakke, hvilket gør, at de skader der skulle ske er væsentlig mindre end ved en almindelig hjelm. Mon ikke vi kan forvente, at producenterne af MC hjelme inden længe begynder at kigge mod Sverige efter nye ideer?